BFNAR 2013:2 Bokföring
Inledning
Bokföringsnämnden (BFN) ansvarar för utvecklandet av god redovisningssed. I uppdraget ingår bl.a. att verka för enkla regler som är anpassade till användarnas behov. Som ett led i detta har BFN beslutat om ett allmänt råd om bokföring med tillhörande vägledning. Det allmänna rådet har tagits fram inom den ram som bokföringslagen (1999:1078), BFL, ger.
BFN har i denna vägledning samlat de regler som bokföringsskyldiga har att följa för att uppfylla de delar av bokföringsskyldigheten i BFL som rör löpande bokföring, verifikationer, arkivering av räkenskapsinformation samt systemdokumentation och behandlingshistorik. Vilka som är bokföringsskyldiga framgår av kapitel 2 i BFL.
Reglerna i vägledningen gäller även verksamhet som svenska företag bedriver i utlandet. I vissa fall finns särskilda bestämmelser för sådana verksamheter.
Reglerna i vägledningen är inte tillämpliga på konkursbon eftersom de inte är bokföringsskyldiga enligt BFL, se 2 kap. 5 § BFL. För konkursbon finns särskilda bestämmelser om bokföring i konkurslagen (1987:672) och BFN U 87:10 Bokföring i konkurs.
Vägledningen har en struktur med lagtext och kommentarer i direkt anslutning till en eller flera allmänna rådspunkter. Dessutom finns exempel till de flesta kapitel. Exemplen återfinns sist i vägledningen. Är lagtexten i BFL ändrad jämfört med grundförfattningen (SFS 1999:1078) anges ändringsförfattningens löpnummer i Svensk författningssamling sist i lagtextrutorna.
Vid tillämpning av vissa av punkterna i det allmänna rådet krävs att företaget gör egna bedömningar. Tillämpningen kan därför skilja sig åt beroende på förutsättningarna i det enskilda fallet.
Förkortningslista
I vägledningen används följande förkortningar:
ABL Aktiebolagslagen (2005:551)
BFL Bokföringslagen (1999:1078)
ÅRL Årsredovisningslagen (1995:1554)
Innehåll
- Kapitel 1 – Tillämpning, definitioner och språk
- Kapitel 2 – Den löpande bokföringen och dess presentation
- Kapitel 3 – Tidpunkten för bokföring
- Kapitel 4 – Anläggningsregister
- Kapitel 5 – Verifikationer
- Kapitel 6 – Gemensam verifikation
- Kapitel 7 – Räkenskapsinformation
- Kapitel 8 – Arkivering av räkenskapsinformation
- Kapitel 9 – Systemdokumentation och behandlingshistorik
- Exempel
- Exempel till kapitel 2 – Den löpande bokföringen och dess presentation
- Exempel till kapitel 3 – Tidpunkten för bokföring
- Exempel till kapitel 4 – Anläggningsregister
- Exempel till kapitel 5 – Verifikationer
- Exempel till kapitel 7 – Räkenskapsinformation
- Exempel till kapitel 8 – Arkivering av räkenskapsinformation
- Exempel till kapitel 9 – Systemdokumentation och behandlingshistorik